Overslaan en naar de inhoud gaan

In 2024 gingen er door de recordregen 1,5 miljoen werkdagen verloren in de bouw

Silhouet van graafmachine met donkere wolken.

2024 was volgens het KMI het natste jaar ooit en dat had repercussies voor de bouw- en installatiesector. In totaal gingen er vorig jaar 1.487.290 werkdagen verloren door de aanhoudende regen, veruit het hoogste aantal de afgelopen 5 jaar. Ondertussen is het al een tijd mooi en droog weer geweest, waardoor de achterstanden qua bouwwerken gelukkig zijn gehalveerd. Waar in het begin van dit jaar nog 72% van de bouw- en installatiebedrijven met regenachterstanden kampte, is dat aantal nu gedaald tot 35%, zo blijkt uit onderzoek van Embuild. Nu heeft nog maar een kwart van de bedrijven uit de sector een achterstand van meer dan 2 weken. In januari was dat nog het geval bij de helft van de bouw- en installatieondernemingen.

 

Goed nieuws voor wie bouwt of verbouwt: de achterstanden waarmee bouw- en installatiebedrijven kampten door de recordregen in 2024 zijn gehalveerd. Begin dit jaar kampte nagenoeg driekwart van de bedrijven uit de sector (72% meer bepaald) nog met vertragingen door de vele neerslag. Uit een nieuwe bevraging van Embuild blijkt dat dit aantal nu gedaald is tot 35 %. In januari van dit jaar had 50% van de bouw- en installatiebedrijven die af te rekenen hadden met vertragingen nog een achterstand van meer dan twee weken. Inmiddels is dat aantal gehalveerd tot een kwart van de ondernemingen.

 

“Door het droge weer van de afgelopen weken hebben heel wat van onze ondernemingen die achterstanden gelukkig kunnen wegwerken”, legt Niko Demeester, CEO van Embuild, uit. Bouwbedrijven die nog met vertragingen kampen, zagen die ook korter worden.  Ondertussen blijkt dat er in heel 2024 door de overvloedige neerslag maar liefst 1.487.290 werkdagen verloren gingen in de bouw, een absoluut record de afgelopen 5 jaar. 

 

Niko Demeester, CEO van Embuild: “De hoeveelheid regen die we vorig jaar, en eigenlijk ook al in het najaar van 2023, te slikken kregen, was echt ongezien en had meteen ook gevolgen voor onze sector. Het is dan immers veel moeilijker en onveiliger werken. Zo maken modderige paden en werven het onveilig voor bouwvakkers en werfmachines, zullen metselwerken en bouwputten niet kunnen drogen, riskeert hout te beschimmelen of te rotten of wordt het uitharden van beton bemoeilijkt.”

 

Indien er niet verder gewerkt kan worden, zit er voor bouw- en installatiebedrijven niets anders op dan hun arbeiders op tijdelijke werkloosheid weerverlet te plaatsen. Zij krijgen dan in plaats van hun loon een werkloosheidsuitkering, aangevuld met toeslagen van het fonds voor bestaanszekerheid en van de werkgever. Op die manier behouden ze, afhankelijk van hun gezinssituatie, toch circa 60% tot 75% van hun gemiddeld loon.