Aantal jongeren die bouwopleiding volgen in het middelbaar onderwijs stijgt licht in Vlaanderen
11.410 jongeren volgden in Vlaanderen tijdens het schooljaar 2022-2023 bouwvakonderwijs in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. Dat aantal stijgt al drie jaar, weliswaar licht. “Onze sector biedt uitdagend en goedbetaald werk dat steeds meer gebruik maakt van innovatieve technieken”, zeggen Niko Demeester, CEO van Embuild, en Caroline Deiteren, Directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Aan ons om die troeven veel meer uit te spelen, te meer omdat we gezien de woon- en renovatienood ook de komende jaren vele openstaande vacatures zullen hebben.”
Cijfers van Constructiv, het sectoraal fonds van de bouw, tonen aan dat de instroom in het middelbaar bouwonderwijs sinds begin van de jaren 2000 een sterke daling heeft gekend. 15 jaar geleden volgden nog 14.344 Vlaamse leerlingen een vorm van bouwonderwijs. In het schooljaar 2022-2023 waren dat er nog 11.410. Positief nieuws is wel dat er de afgelopen jaren telkens sprake is van een lichte stijging in de aantallen in Vlaanderen.
Embuild blijft alvast niet bij de pakken zitten. De bouwfederatie ondersteunt de tienjarige imagocampagne van Constructiv, “De Bouw Kijkt Verder”, met onder meer aanwezigheid op festivals, in games, op sociale media, maar ook met een BouwWizard die jongeren meteen in contact brengt met opleidingen, stages en jobs, al dan niet samen met een adviseur.
Daarnaast lanceerde Embuild Vlaanderen vorig schooljaar het project Toekomstbouwers. Caroline Deiteren, Directeur-generaal van Embuild Vlaanderen: “In dit project trekken professionals uit bouwbedrijven naar de eerste graad in middelbare scholen of nodigen ze deze jongeren uit in hun bedrijf, atelier of op de werf. De focus ligt op de kennismaking met bouwberoepen en met de sector. Tijdens Open Wervendag voor scholen krijgen de leerlingen een unieke preview op enkele werven en zien ze zo de bouw in actie. Dergelijk contact met de praktijk is heel belangrijk om jongeren te motiveren.” Embuild Vlaanderen vraagt dan ook aan de toekomstige Vlaamse regering om dit soort initiatieven volop te ondersteunen en te financieren.