Een groene QR-code kan op drie manieren worden verkregen: minstens 2 weken volledig gevaccineerd zijn (vaccinatiecertificaat); een negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud kunnen voorleggen (testcertificaat) of immuniteit voor het COVID-virus bewijzen (herstelcertificaat). Tweede belangrijk principe is dat het Overlegcomité beslist heeft om geen onderscheid meer te maken tussen essentiële (bv. om professionele redenen) en niet-essentiële verplaatsingen. Daardoor werd de tool “Business Travel Abroad” (BTA) afgeschaft.
Wie langer dan 48 uur in het buitenland vertoeft, moet wel nog steeds het fameuze Passenger Locator Form (PLF) invullen. Wie uit een oranje of groene zone komt, hoeft zich niet te laten testen of in quarantaine. En dit geldt zowel voor inwoners als niet-residenten. Maar, let er wel op dat de kleurcode tijdens je verblijf kan wijzigen!
Terugkeer uit rode zone
Personen die terugkeren uit een rode zone maar over een Europees Coronacertificaat beschikken moeten zich niet laten testen of in quarantaine. Hebben ze dat niet, moeten ze binnen de 48 uur na terugkeer een PCR-test ondergaan en zich in afwachting van het resultaat in “zelfisolatie” plaatsen.
Wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+ 2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Is de test negatief, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
Grensarbeiders
Belangrijk: de uitzondering die al maanden bestond voor grensbewoners en grensarbeiders blijft behouden. Zij hoeven geen PLF in te vullen en zijn vrijgesteld van testing en quarantaine. Voor de volledigheid nog even de “coronadefinitie” van grensarbeider herhalen: iemand die arbeid in loondienst verricht in een bepaalde lidstaat maar in een andere lidstaat zijn woonplaats heeft waarnaar hij in de regel dagelijks of ten minste éénmaal per week terugkeert.
Hoogrisicozones met “variants of concern”
Inwoners die uit een hoogrisicozone komen waar gevaarlijke virusvarianten woekeren, zullen steeds 10 dagen in quarantaine moeten, met verplichte PCR-test op dag 1 en dag 7. Als extra veiligheid. Volledig gevaccineerd zijn of een recente negatieve test uit het land van afreis kunnen voorleggen, verandert daar niets aan!
Voor niet-inwoners geldt in dat geval zelfs een inreisverbod. Behalve als het om een essentiële verplaatsing gaat, dan volgt quarantaine met test op dag 1 en dag 7. De lijst van landen met zeer hoog risico wordt regelmatig bijgewerkt en kan onder meer geraadpleegd worden op de websites van het Crisiscentrum en van Buitenlandse Zaken.
Voor mensen die in ons land gedomicilieerd zijn, er ook nog eens aan herinneren dat kinderen van 6 tot en met 17 jaar, alsook alle 18-plussers die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, recht hebben op 2 gratis PCR-tests. Maatregel die nog loopt tot en met 30 september.
Register buitenlandse arbeidskrachten
Met het oog op de terugkeer na de bouwvakantie van gedetacheerde arbeidskrachten, willen we er tot slot op wijzen dat de Belgische opdrachtgever van de werken (doorgaans de hoofdaannemer) nog altijd verplicht is het register der buitenlandse arbeidskrachten bij te houden en hun Passenger Locator Form te controleren. Wie geen PLF kan voorleggen, mag de werken niet aanvatten.