Workshops: focus op praktische toepassingen
Bezoekers konden voor het eerst workshops bijwonen: twee keer drie verschillende sessies met praktische toepassingen van artificiële intelligentie voor bouw- en installatiebedrijven. Een antwoord op drie vragen:
- Hoe werk ik veiliger?
- Hoe communiceer ik efficiënter?
- Hoe vereenvoudig ik mijn administratie?
Panelgesprek: iedereen digitaal
Jaren terug - tijdens een eerdere editie van het BouwForum - zei de keynotespeaker dat de bouw- en installatiesector tot de minst innoverende sectoren behoorden. Vandaag is het beeld genuanceerder. Toch moeten we verder. Embuild wil iedereen mee.
Kleinere spelers begeleiden
Die vraag komt ook van onze leden. An Parewyck van Industrial Construction Services wees tijdens het panelgesprek op het belang van Embuild om kleinere bedrijven te begeleiden bij de digitalising. En om de voordelen ervan te verduidelijken: efficiëntieverhoging, aantrekkelijkheid van bedrijven bij jongeren, ...
Lessen trekken uit goede praktijken
Zijn kmo’s dan nooit koplopers? Thomas Vandenbergh van BESIX nuanceert: “Grote spelers, met internationale projecten, kunnen kennis en ervaring uitwisselen op basis van goede praktijken uit het buitenland. Maar als klein bedrijf verander je gemakkelijker van koers. Je kan meer experimenteren met nieuwe technologie.”
BIM voor de bouwplaats, AI voor het bureau
Geen nieuwigheid maar een volwassen vorm van digitalisering is BIM, dat veel meer dan AI een impact heeft op het bouwproces. En op het latere beheer van het gebouw. Asmea Ben Bahida van Just BIM it: “AI is vooral nuttig om interne processen te verbeteren. Wil je die technologie gebruiken voor het bouwen zelf, dan zal het in combinatie zijn met BIM.”
Nieuwe technologie? Verduidelijk de voordelen
Lukraak software aanschaffen, is zelden een geslaagd recept voor verandering. Een strategie, gedragen door het personeel is dat des te meer. Dat is ook hoe ze bij Furnibo BIM hebben uitgebouwd. Stijn D’hoore: “Een ploegbaas van 58 was er heel enthousiast over. De collega’s hoorden de verhalen, en waren snel overtuigd van de voordelen.”
Keynote: de nieuwe wereldeconomie
Op elk BouwForum is het uitkijken naar de keynotespeaker. Dat was dit jaar Koen De Leus, Chief Economist bij BNP Paribas Fortis, en auteur van de boeken ‘De nieuwe wereldeconomie’ en ‘De winnaarseconomie’.
Rente structureel hoger
Begin deze maand nog bracht de krant ‘De Tijd’ een artikel waarin De Leus zegt dat hij geen daling verwacht van de hypotheekrentes. “De situatie van 2010 tot 2020, met rentevoeten van 1 tot 1,5 procent komt niet terug.”
Daar ging hij tijdens zijn toespraak dieper op in. Er komen schokken en onzekerheden op ons af: van de klimaatverandering tot de vergrijzing en nieuwe machtsverhoudingen op wereldschaal.
Wat zijn de vooruitzichten voor de Belgische bouw- en installatiesector? En wie zijn de winnaars van morgen? Zij die digitaliseren? Zij die zich vlot aanpassen aan geopolitieke veranderingen en demografische trends? De waarheid zit wellicht in een combinatie van dat alles.