Toezicht Welzijn op het Werk wijst nog eens op het feit dat Belgische hoofdaannemers de plicht hebben om hun buitenlandse onderaannemers te controleren of ze al dan niet in orde zijn. Dit op basis van Artikel 29 van de Welzijnswet van 1996, dat zegt dat onderaannemers die hun verplichtingen op het vlak van veiligheid en welzijn niet nakomen, moeten geweerd worden.
Hoofdaannemers dienen vooraf de bewijsstukken op te vragen en zullen deze bij controle ook moeten kunnen voorleggen. Door de onderaannemers zelf opgestelde “verklaringen op eer” (dat ze bijvoorbeeld al langer dan 5 jaar in de jongste 10 actief zijn in de bouw) worden in geen geval aanvaard als bewijs van vrijstelling. Het dient te gaan om officiële documenten. TWW geeft ook nog de bijkomende raad dat wanneer deze stukken blijken opgesteld in een onverstaanbare taal, de hoofdaannemer aan zijn onderaannemers best vertalingen opvraagt naar één van de drie Belgische landstalen of het Engels.
Intussen heeft de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg de film van zijn webinar, samen met een uitgebreide FAQ online geplaatst.
KB Basisveiligheidsopleidingen: FOD WASO plaatst inhoud webinar en FAQ online
Een klein jaar na de cao in het PC 124, trad op 15 april jl. het KB op de verplichte cbasisveiligheidsopleidingen in werking. Zoals bekend, werd via deze weg de opleidingsplicht uitgebreid tot andere paritaire comités die op onze bouwwerven actief zijn, alsook tot alle zelfstandigen én gedetacheerde arbeidskrachten.