Verschillende soorten stagiairs, leerlingen Duaal Leren e.d.: zij verrichten werkzaamheden op een tijdelijke of mobiele bouwplaats (TMB) die bijdragen tot de realisatie van het bouwwerk, dus vallen ze onder de opleidingsplicht.
Leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs die op kijkstage komen: puur juridisch bekeken, moeten ze de opleiding niet gevolgd hebben. Maar toch aan te raden aangezien ze tot een dubbele risicogroep behoren want ze zijn jong en hebben weinig of geen werfervaring.
Chauffeurs vrachtwagens van bouwmaterialenhandels die werven beleveren: vanaf dat er “interactie” is met andere intervenanten op de TMB en gezien het risico dat vaak met de levering van bouwmaterialen gepaard gaat (gebruik van kraantje op de camion, transpaletten, kettingen en hijsbanden…; het belang van het veilig aanslaan van zware lasten,…) vallen zij onder het toepassingsgebied.
Enkele voorbeelden: palet stenen op een verdieping hijsen; met telescopische kraan predallen of welfsels op hun plaats leggen; septisch of regenwaterreservoir in een vooraf uitgegraven put plaatsen enz…).
Gewoon een camion zand of keien afkieperen, daarvoor geldt de opleidingsplicht dan weer niet.
Chauffeurs betonmixers en bedienaars betonpompen + chauffeurs zware kipper-opleggers die asfalt aanvoeren bij wegenwerken en de asfalteringsmachine traag vooraf rijden: idem, in deze gevallen is er duidelijk interactie en dus vallen zij onder het toepassingsgebied. Ook al ressorteren sommigen van hen onder het Paritair Subcomité 140.03 (Goederentransport).
Arbeiders die enkel in het depot, magazijn of bv. een betoncentrale werken: zij vallen niet onder de verplichting. Ze verrichten dan wel (manuele) werkzaamheden, maar niet op een Tijdelijke of Mobiele Bouwplaats.
Let op: bedienaars tewerkgesteld in betoncentrale die op een grote infrastructuurwerf zelf geïnstalleerd wordt, vallen uiteraard wel onder de opleidingsplicht.
Verplichte basisveiligheidsopleiding: aantal twijfelgevallen uitklaren
Alhoewel het KB op de verplichte basisveiligheidsopleiding al sinds 15 april jl. van kracht is, krijgen onze diensten toch nog geregeld vragen over het al dan niet onder het toepassingsgebied vallen van zelfstandigen of werknemers die bepaalde taken vervullen die zich in de zogeheten “grijze zone” bevinden. Hieronder willen we een aantal van deze twijfelgevallen wegwerken.