Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijzen van nagenoeg alle bouwmaterialen stijgen opnieuw feller

facturen

Steeds meer bouwbedrijven zagen de prijzen van bouwmaterialen in januari stijgen met meer dan 15 en 25% ten opzichte van november 2021. Dat blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan 441 bouwondernemingen hebben deelgenomen. Vooral de prijs van isolatiemateriaal blijft hoog. “Eind vorig jaar dachten we dat het ergste qua prijstoenames achter de rug lag, maar dat blijkt dus niet het geval”, betreurt Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw.

 

De bouwsector heeft opnieuw in toenemende mate te maken met de stijgende prijzen van bouwmaterialen, zo geeft onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan 441 aannemers hebben deelgenomen aan. In vergelijking met het voorgaand conjunctureel onderzoek, gevoerd in november 2021, zijn de prijzen van bijna alle bouwmaterialen verder gestegen. 6 op de 10 bouwbedrijven (58% om exact te zijn) zien prijsstijgingen van meer dan 15% sinds november 2021, een kwart (24%) merkt dan weer prijstoenames van 25% en meer. De aanhoudende prijsstijgingen beginnen steeds meer te wegen op de liquiditeit van bouwbedrijven: 8% heeft in januari 2022 te maken met ernstige liquiditeitsproblemen, tegenover 5% in november 2021. Beterschap zit er niet meteen aan te komen nu de inflatie (7,59%) zich op het hoogste niveau bevindt sinds nagenoeg 40 jaar en in januari de grootste maand-op-maandbeweging kende in dik 70 jaar.

 

Nochtans dacht de sectorfederatie dat het keerpunt in november 2021 bereikt was, dat de prijzen van bouwmaterialen opnieuw zouden dalen en de weg naar herstel open lag, maar dat is dus duidelijk nog niet het geval. In het merendeel van de gevallen worden die verhoogde prijzen niet doorgerekend aan de klant: in 54% van de gevallen zijn ze nog steeds integraal voor het bouwbedrijf en in 41% voor de klant, vaker gedeeltelijk dan integraal dan wel. Ook met de levertermijnen gaat het verder de slechte kant uit. 56% van de bouwbedrijven ziet bouwmaterialen geleverd worden met een vertraging van meer dan 2 weken, 32% met een vertraging van meer dan 4 weken. De verlenging van de levertermijnen doet zich vooral voor bij de installatie-, afwerkings- en kunststofproducten. “Daardoor komen heel wat bouwondernemingen in de problemen bij het opleveren van hun werken. Bovendien merkt driekwart van de bouwondernemingen geen toename van overheidsopdrachten en dat ondanks de Europese, federale en regionale relanceplannen die al sinds vorig jaar operationeel zouden moeten zijn”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.