Het mag nu dan eindelijk een beetje zomeren, maar er is volgens het KMI sinds het begin van de metingen nog nooit zoveel neerslag gevallen als tussen oktober 2023 en mei 2024. En ook tijdens de eerste drie weken van de maand juni viel de regen met bakken uit de lucht. Die recordhoeveelheid regen bracht ook de bouw- en installatiesector in de problemen: maar liefst 89% van de ondernemingen die buitenwerkzaamheden verrichten kampt momenteel met achterstanden. Bij de helft van de bouwbedrijven zijn de vertragingen opgelopen tot liefst 1 à 3 maanden en bij 12% zelfs tot meer dan 3 maanden.
Niko Demeester, CEO van Embuild: “68% van de klanten toont intussen gelukkig begrip voor deze vertragingen en ze kunnen erop aan dat onze bedrijven die achterstanden zo snel mogelijk zullen wegwerken. Gegeven de grote opgelopen vertragingen zal dat onmogelijk nog volledig voor het bouwverlof kunnen. Ook na het bouwverlof zullen we een tandje moeten bijsteken om de achterstanden geleidelijk weg te werken.” 39% van de bouw- en installatiebedrijven zal hun werknemers de komende weken meer overuren dan normaal laten presteren om die vertragingen aan te pakken.
Aan het bouwverlof, dat in de meeste provincies ingaat vanaf de tweede week van juli, zal er wellicht niet geraakt worden om achterstanden op te lossen. 83% van de bouw- en installatiebedrijven behoudt het bouwverlof zoals het eerder werd afgesproken en dat ondanks de stevige achterstanden door de recordregen van de afgelopen maanden. “Dat is logisch, want werknemers en bedrijfsleiders in de bouw hebben hun vakantieplannen in onderling overleg al veel eerder vastgelegd. Daar nu van afwijken zal in de praktijk zeer zelden voorkomen. Onze bouwvakkers hebben immers ook recht op vakantie”, weet Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. Bedrijven die het bouwverlof toch aanpassen, doen dat slechts beperkt, met een aantal dagen tot maximum een week vakantie die wordt verschoven.
Het bijzonder natte weer heeft ook financiële repercussies: 66% van de bouw- en installatiebedrijven ondervindt er financiële moeilijkheden door, 4% zelfs heel zware. De vaste kosten lopen door, terwijl de inkomsten uitblijven en dat zet meer en meer bouwbedrijven zwaar onder druk qua kaspositie. Embuild pleit daarom voor uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen, net zoals dat tijdens de coronaperiode van toepassing was. Ook eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn nu volgens de bouwfederatie ongepast.