Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidskrapte in de bouw: iedereen die wil werken is welkom

storm

Bouwbedrijven blijven te kampen hebben met een gebrek aan personeel. 7 op de 10 aannemers hebben op dit moment vacatures die niet ingevuld geraken. “Iedereen die gemotiveerd is, wordt momenteel aangeworven in onze sector, ongeacht diploma’s of voorgaande werkervaring”, zegt Niko Demeester, topman van de Confederatie Bouw. Bovendien zitten aannemers momenteel met extra uitval door het Omikronvirus, waardoor meer dan 9 op de 10 bouwbedrijven al moeten schuiven met hun oplevertermijnen.  De sectorfederatie verwacht op beleidsvlak een sterkere activering, vorming en omscholing van werkzoekenden en inactieven.

 

Vandaag blijft 68% van de bouwbedrijven met één of meerdere openstaande vacatures zitten, zo blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan 441 bouwondernemingen hebben deelgenomen. Zij trachten nieuwe medewerkers te vinden via mond-tot-mondreclame (55%), de VDAB of Actiris (38%) en rekrutering uit het buitenland (14%).

 

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het gebrek aan nieuwe medewerkers is het meest prangend probleem voor onze sector, zeker nu we met Europese, federale en regionale relanceplannen en de heropbouw van de overstroomde gebieden in Wallonië heel wat werk op ons bord krijgen. De sector doet er nochtans heel wat zelf aan om via campagnes jongeren warm te maken voor de bouw. Die weg zullen we de komende jaren meer dan ooit moeten blijven volgen. Tegelijkertijd verwachten we van de beleidsmakers een stringentere aanpak op het vlak van activering, vorming en omscholing van werkzoekenden en andere inactieven. Aannemers begrijpen echt niet dat zij niemand vinden, terwijl er ook op dit moment heel wat mensen zonder job zitten.”

 

Ondertussen is iedereen die gemotiveerd is om te werken welkom in de bouw. Opleiding of ervaring speelt geen rol meer. Bouwbedrijven voorzien die opleiding in toenemende mate op de werkvloer zelf. Een extra factor op dit moment is het huidig Omikronvirus dat steeds meer bouwbedrijven treft. Tijdens de week van 24 januari bleek gemiddeld 4,5% van de werknemers uit de bouwsector out te zijn door het Omikronvirus (besmetting of quarantaine), zo bleek uit een rondvraag van de Confederatie Bouw en de organisatie van grote bouwbedrijven VBA. De week daarvoor beperkte dat aantal zich tot 2%.