Op kop prijken de gebreken aan steigers (zoals onvolledige leuningen en vloeren, stabiliteitsproblemen, slechte verankeringen …), goed voor 24 % van de opgemaakte processen-verbaal. Op nummer 2, met 23%, vinden we “een ontbrekende of gebrekkige collectieve valbeveiliging”. Gevolgd door “onvoldoende preventiemaatregelen tegen de blootstelling aan kwartsstof” (9%). Op een gedeelde vierde plaats, met 6%, staan “onveilige uitgravingen van sleuven en bouwputten” en “het niet weren van (onder)aannemers van wie men kon weten dat ze de regels inzake veiligheid en welzijn niet respecteren”. Dit in toepassing van het fameuze Art. 29 uit de Welzijnswet. De klassieker “gebrekkige sociale voorzieningen” (sanitair, stromend water, refter en kleedkamers …) was ditmaal goed voor 5% van de inbreuken.
Conclusie is dat als we de top-2 (steigers en collectieve valbeveiliging) bekijken, bijna de helft van de overtredingen te maken heeft met de preventie van vallen van hoogte. En laat dat in België nu al een paar decennia lang de voornaamste oorzaak van arbeidsongevallen zijn… We roepen onze aannemers dan ook op om alle nodige maatregelen te nemen om dit vaak levensbedreigende risico maximaal te beperken. Waarbij we graag verwijzen naar de verschillende interessante publicaties rond veilig werken op hoogte op de website www.buildingyourlearning.be van preventie-instituut Constructiv.
Resultaten flitsactiedag TWW: bijna helft van de inbreuken voor niet naleven van de regels tegen het vallen van hoogte
De Inspectie Toezicht Welzijn op het Werk hield op 6 juni jl. een onaangekondigde nationale actiedag met flitscontroles op diverse bouwwerven. Daarbij werden in totaal 176 aannemers gecontroleerd. TWW maakte vrijdag de top-5 bekend van de meest vastgestelde inbreuken.