Zeer warme dagen zijn voor de bouw ook geen pretje. Ook al nemen heel wat bouwbedrijven speciale maatregelen, zoals vroeger op de dag van start gaan, extra pauzes voorzien, zoveel mogelijk binnenwerk verrichten, aan taakrotatie doen en zo meer, blijkt de hitte toch een invloed te hebben op hun productiviteit. Uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 233 aannemers en installateurs hebben deelgenomen, blijkt dat temperaturen tussen 25 en 29 graden al goed zijn voor een productiviteitsverlies van zo’n 10% bij 65% van de bouwbedrijven.
Wanneer de temperaturen verder klimmen, zoals nu het geval is, melden 9 op de 10 bouwbedrijven dat de impact op het verlies aan productiviteit omvangrijk is en tot een kwart oploopt. Wanneer de thermometer nog een aantal graden hoger afficheert en 35 graden en meer aanduidt, verergert de situatie. 92% van de bouwondernemingen verwacht dan een stevige daling: zes op de tien zelfs een daling van meer dan 50%, terwijl één op de vijf bouwbedrijven dan zelfs spreekt van een zo goed als stilleging van de activiteiten. Dat heeft dan vooral met een aantal activiteiten (dakwerken, wegwerkzaamheden en buitenwerk) te maken, maar ook met een aantal materialen die bij dergelijke temperaturen eigenlijk onbruikbaar worden. Denken we maar aan lijm, verf, mortel en beton.
Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw: “Warme zomers volgen elkaar in steeds sneller tempo op als gevolg van de klimaatverandering. Die toegenomen hitte heeft duidelijk ook een impact op de productiviteit van de bouwondernemingen. Als dat aantal zeer warme dagen nog beperkt blijft, zal de impact ervan op het op tijd klaar zijn van de bouwwerken ook eerder miniem zijn, maar indien we met steeds langere periodes van hitte geconfronteerd zullen worden, kunnen er wel gevolgen zijn voor de eindklant.”